Hoppa till sidans innehåll

Så föddes IFK Stockholm


Hösten 1894 fanns det vid läroverket Norra Real i Stockholm några grabbar som mer och mer började intressera sig för idrott och organisationen kring den. Drivande kraft var den 16-årige Louis Zettersten som tillsammans med den ett år äldre Pehr Ehnemark från Östermalms läroverk lade grunden till IFK.

På den tiden fanns också en illustrerad ungdomstidning som hette "Kamraten". Den 1 februari 1895 infördes på de bägge ynglingarnas initiativ ett upprop i tidningen, "låt oss bilda en idrottsförening med namnet IF Kamraterna". Denna tidpunkt räknas som IFK:s stiftandedatum.

Uppropet gav åtta svar och Idrottsföreningen Kamraterna bildades.
I mars 1895 kunde IFK arrangera de första tävlingarna, i skidor och sparkstötting (!).

Av initialerna skapades snart begreppet IFK som också tolkades som som Idrott, Frihet och Kamratskap. Märket fick formen av en fyruddig stjärna för att symbolisera Ärlighet.

Klubbfärgerna blev vitt för renhet och blått för glada, goda förhoppningar.
De unga, optimistiska grabbarna utarbetade redan under första verksamhetsåret stadgar och märken av olika slag, idéer som ligger till grunden för mycket av vår idrott än idag.

Kamratorganisationens tankar och idéer spred sig runt riket och snart var man tvungen att dela upp sig. Stockholm fick namnet IFK:s Centralförening och "filialer" bildades i Luleå, Sundsvall, Halmstad, Uppsala, Jönköping och Göteborg.

1901 bildades så IFK:s Centralstyrelse. IFK Stockholm fick då benämningen "krets nr 1" för att man varit först samt att man med dess stadgar kunde bilda nya IFK-föreningar.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:06 Skribent: Ingvar Bergquist

 

Sponsorer

Bareko

 

Deli Italia

 

IFK Stockholm profil

Fakta - klicka här

 

Postadress:
IFK Stockholm
Box 6067
14106 Kungens Kurva

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@ifkstockholm....

Se all info