Hoppa till sidans innehåll

IFK Stockholm 120 år

19 JAN 2015 16:05
Vi har idag publicerat följande pressmeddelande med anledning av vårt förestående 120-årsjubileum.
  • Uppdaterad: 19 JAN 2015 16:39

IFK Stockholm 120 år – Sveriges äldsta ”IFK”-förening

IFK Stockholm firar den 1 februari 2015 sin 120-åriga tillvaro och är landets första och därmed äldsta IFK-förening. Sveriges första kamratförening drog igång IFK-rörelsen och har fått 100-tals efterföljare sedan dess.

Historik: Hösten 1894 fanns det vid läroverket Norra Real i Stockholm några grabbar som mer och mer började intressera sig för idrott och organisationen kring den. Drivande kraft var den 16-årige Louis Zettersten som tillsammans med den ett år äldre Pehr Ehnemark lade grunden till IFK. Den 1 februari 1895 infördes ett upprop i den illustrerade ungdomstidningen ”Kamraten”. Uppropet gav åtta svar och Idrottsföreningen Kamraterna bildades. I mars 1895 arrangerades de första tävlingarna i skidor och sparkstötting (!). Föreningens märke fick formen av en fyruddig stjärna där uddarna symboliserar IFK:s föresatser: Ihärdighet – Färdighet – Kraft och Kamratskap. Klubbfärgerna blev vitt för renhet och blått för glada och goda förhoppningar. Samma år myntades föreningens valspråk som står sig än idag: ”En gång kamrat – alltid kamrat”. Kamratorganisationens tankar och idéer spred sig runt riket och en uppdelning blev nödvändig. ”Filialer” bildades samma år i Luleå, Sundsvall, Halmstad, Uppsala, Jönköping och Göteborg. Mer om IFK finns att läsa på våra hemsidor: IFK Stockholm - www.ifkstockholm.se och IFK-rörelsen – www.ifkcs.org.

IFK Stockholm har för närvarande aktiv verksamhet i Bowling, Fotboll och Simning.

Bowlingsektionen är en av landets äldsta bowlingklubbar. Verksamheten startade 1 oktober 1922. Man har idag 25 medlemmar varav 14 är aktiva bowlare. Hemmahall är New Bowl Center – Gullmarsplan.
Målsättningen är att spela bowling under trevliga och kamratliga former och då uppnå både individuella och lagmässiga framgångar. Verksamheten som bland annat omfattar seriespel bygger på ideellt engagemang både från ledare och aktiva och ska ge en gemenskap som är öppen för alla oavsett egen ambitionsnivå.

Fotbollssektionen startade sin verksamhet omkring år 1900, fem år efter det att föreningen bildades. I början av 1900-talet var IFK en av landets främsta klubbar. IFK spelade 1903 final mot Örgryte i tävlingen om Clarence von Rosens vandringspris och 1905 möttes samma klubbar i SM-finalen. Örgryte vann båda matcherna, som spelades i Idrottsparken i Stockholm, med 2-1. Idrottsparken låg på samma plats där Stadion nu ligger. Ståplats kostade 50 öre och sittplats 1 krona.  Klubben har gjort en fantastisk resa från Östermalm till Skärholmen/ Vårberg. Fotbollen etablerade sig tidigt på Östermalm där Stadion var hemmaarenan under många decennier. År 1961 var IFK Stockholm ytterst nära att gå upp i Allsvenskan då man kom på andra plats efter Djurgården i den näst högsta serien. Djurgården vann serien på bättre målskillnad.

I början av 1970-talet insåg föreningen att en flytt från innerstaden var nödvändig om man skulle kunna rekrytera barn och ungdomar i tillräcklig omfattning. Därför flyttade man 1971 till Skärholmen/Vårberg där man byggt upp en stor ungdomsverksamhet. IFK Stockholm har 25 lag och 300 ungdomar i åldern 6-19 år som till 95% har invandrarbakgrund. Alla barn och ungdomar i området som vill spela fotboll är välkomna. IFK Stockholms A-lag har på tre år avancerat från Division 4 till Division 2.

1912 bildades simsektionen och den blev under 1930-40- talet en av landets bästa simklubbar tack vare duktiga och engagerande tränare. Mest framgångsrika blev simmerskorna Valborg Pettersson Olander, som slog sektionens första svenska rekord 1922 i 100 m bröstsim, och Kerstin Isberg-Danielsson som tog världsrekord på 200 yards bröstsim 1932 samt deltog i OS 1936.
 
På 1950-talet lämnade dock IFK elitsimningen bakom sig men har levt vidare under andra former till glädje för nya generationer av simintresserade ungdomar. Målsättningen är att erbjuda barn och ungdomar ett föreningsliv där kamratskap och trivsel är viktigast. Tränare rekryteras från simmarkåren, ett sätt att hålla kvar ungdomar som efter sin egen simkarriär annars skulle försvinna och ett system som i hög grad medfört att IFK blivit en familjeklubb där IFK-andan är av stor betydelse. Idag är det cirka 120 barn och ungdomar mellan 5 och 23 år som är aktiva i simsektionen.

Från starten 1912-34 bedrevs simträningen på Centralbadet, 1934-40 på Sportpalatset, 1940-68 på Forsgrénska badet och från 1968 och framåt på GIH-badet intill Stockholms Stadion, där IFK håller till än idag.

Skribent: Ingvar Bergquist

 

Sponsorer

Bareko

 

Deli Italia

 

IFK Stockholm profil

Fakta - klicka här

 

Postadress:
IFK Stockholm
Box 6067
14106 Kungens Kurva

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@ifkstockholm....

Se all info